Makeathon - Stichting Hoogbegaafd
Over dit evenement
- Categorie
- Educatief
- Datum en tijd
- 20 jan. 2023 10:00 - 17:00
- Locatie
- Amersfoort
Vanuit Stichting Hoogbegaafd is de vraag gekomen of wij als Socrates Netwerk willen bijdragen aan hun evenement op 20 januari aanstaande. Op 20 januari zal de zogenoemde make-a-thon weer plaatsvinden. Hieronder meer informatie over dat evenement. Wij zijn van mening dat de leden van het Socrates Netwerk hier een uitstekende bijdrage aan kunnen leveren. In de eerste plaats omdat wij ook hoogvliegers zijn en in de tweede plaats omdat wij een diverse achtergrond hebben en dat voor verschillende perspectieven in de brainstormsessies moet zorgen. Hoogbegaafden kinderen hebben het niet altijd even gemakkelijk in het huidige onderwijssysteen, omdat zij simpelweg niet worden begrepen. Het is bittere noodzaak dat te veranderen en daar willen wij op deze manier aan bijdragen. Mocht je na het lezen van onderstaand bericht enthousiast zijn geworden, meld je dan zeker aan!
---
Wij nodigen je van harte uit voor onze make-a-thon op vrijdag 20 januari om 10 uur in Amersfoort (inloop vanaf 09:30 uur). Wij hebben je er graag bij omdat je hoogbegaafdheid een warm hart toedraagt en wij samen met je aan de slag willen. We gaan aan het werk met het thema: Hoe kun je ervaren wat het is om hoogbegaafd te zijn, als je het zelf niet bent?
Een make-a-thon?
Een make-a-thon is een brainstormmethode en designprint bestaande uit zeven stappen waarbij partijen met elkaar een uitdaging aangaan waarin ze een prototype gaan ontwikkelen. Make-a-thon: A brief but intensive experience where people gather together to hack/build/tinker and create something new. Sometimes with an attached theme (i.e., designing for good).
We gaan middels een make-a-thon een manier vinden om aan mensen (denk aan politici, bestuurders, leraren, maar ook familieleden) duidelijk te maken hoe het is om hoogbegaafd te zijn (binnen het onderwijssysteem). Omdat het brein van HB-ers net wat anders werkt dan de meeste, ontstaan er veel problemen op school. Vaak zijn mensen nog in de veronderstelling "dat sommige dingen er nou eenmaal bij horen", zoals zo nu en dan een slechte dag, niet wetende dat het kan leiden tot een depressie, schooltrauma, burn-out en noem maar op. Helaas zijn er te veel voorbeelden van hoogbegaafden die dit meemaken om het nog toeval te kunnen noemen.
Doel
Het doel van de make-a-thon is naast het ontwikkelen van het prototype de ontmoeting, het samenzijn en met elkaar in gesprek gaan over het thema. Tijdens de bijeenkomst ontmoet je veel hoogbegaafden, hoor en ervaar je hoe het is om hoogbegaafd te zijn en welke behoeften hoogbegaafden hebben. Door middel van meerdere brainstormsessies volgens een zeven-stappen-methode komen we tot concept ideeën op het thema. We gaan gezamenlijk nadenken over praktisch toepasbare oplossingen.
We hebben zoveel mogelijk verschillende deelnemers nodig!
Samen gaan we een manier verzinnen waarop we aan iedereen duidelijk kunnen maken hoe het nou is om hoogbegaafd te zijn (binnen het reguliere schoolsysteem). Om ons te helpen hoef je helemaal niet hoogbegaafd te zijn, of veel van het onderwerp te weten. Dankzij de opzet van de make-a-thon komt ieders "expertise" goed tot zijn recht.
Mensen die nog weinig over het onderwerp weten, kunnen wellicht ideeën bedenken waar wij al lang niet meer aan gedacht hadden. Zij denken nog minder na over de beren op de weg. Of ze hebben dankzij hun expertise een hele nieuwe invalshoek.
Hoe
Deelnemers denken vanuit de eigen invalshoek mee over de uitdaging. Door de steeds wisselende samenstelling gedurende meerdere ronden word je uitgenodigd om de uitdaging op onconventionele wijze te benaderen. De dag wordt opgesplitst in twee delen; een ochtend- en middagsessie. In de ochtend gaan we aan de slag met de probleemstelling en het ontwikkelen van een concept. In de middag wordt het concept dat die ochtend is ontworpen uitgewerkt tot mock-up, storyboard, paper prototype of direct toepasbare oplossing, product of werkwijze. Je bent van harte uitgenodigd om ook bij het middagdeel aanwezig te zijn, maar ook alleen de ochtend zal inspiratie bieden en een leerzame ervaring zijn voor alle aanwezigen. Ervaren make-a-thon begeleiders sturen de bijeenkomst.
Concreet
Datum | Vrijdag 20 januari 2023 |
Tijd | 10:00-13:00 uur deel 1, make-a-thon brainstorm sessies (inloop vanaf 09:30 uur) |
Tijd | 13:30-17:00 uur deel 2, uitwerking idee tot direct toepasbare oplossing, product of werkwijze |
Locatie | Amersfoort, locatiegegevens volgt later |
Deelname | Aanmelden |
Thema | Hoe kun je ervaren wat het is om hoogbegaafd te zijn, als je het zelf niet bent? |
Dranken | Wij zorgen voor koffie, thee en water gedurende de gehele dag |
Lunch | Helaas kunnen we je geen lunch aanbieden maar nadere info over mogelijkheden volgt |