Make-a-thon bij Stichting Hoogbegaafd

Over dit evenement

Categorie
Educatief
Organisator
Team Business Relations
Datum en tijd
28 sep. 2023 09:00 - 16:00
Locatie
Thomas Schwenckestraat 30, 2563 BZ Den Haag

Make-a-thon bij Stichting Hoogbegaafd

Beste lid,

Op donderdag 28 september 2023 organiseert Stichting Hoogbegaafd weer een make-a-thon. Deze keer gaan ze samen met de ministeries van OCW en VWS inzoomen op het ondersteunen van de hoogbegaafde leerling. Stichting Hoogbegaafd heeft je er graag bij omdat ze met een divers veld aan de slag willen.

Een make-a-thon?
Een make-a-thon is een brainstormmethode en designprint bestaande uit zeven stappen waarbij partijen met elkaar een uitdaging aangaan waarin ze een prototype gaan ontwikkelen. Make-a-thon: A brief but intensive experience where people gather together to hack/build/tinker and create something new. Sometimes with an attached theme (i.e., designing for good). ''We gaan dus niet alleen maar praten over schotten tussen zorg en onderwijs, over wat er allemaal mist of beter kan. We gaan vooral bezig met het hoe. Hoe gaan we het wél doen? Om deze uitdaging aan te gaan hebben we een diversiteit aan deelnemers nodig. Mensen en jongeren uit en om het onderwijs, regelgeving, zorg, maar ook creatievelingen en out-of-the-box
denkers'', aldus Stichting Hoogbegaafd.

Doel
Het doel van de make-a-thon is naast het ontwikkelen van het prototype de ontmoeting, het samenzijn en met elkaar in gesprek gaan over het thema. Tijdens de bijeenkomst ontmoet je veel hoogbegaafden, hoor en ervaar je hoe het is om hoogbegaafd te zijn en welke behoeften hoogbegaafden hebben. Door middel van meerdere brainstormsessies volgens een zeven-stappen- methode komen we tot concept ideeën op het thema. We gaan gezamenlijk nadenken over praktisch
toepasbare oplossingen en doen dit samen met beleidsmedewerkers van de ministeries van OCW en VWS. We hebben zoveel mogelijk verschillende deelnemers nodig! Samen gaan ze uitvoerbare manieren verzinnen waarop stichting en haar deelnemers de ondersteuning die hoogbegaafde leerlingen in hun ontwikkeling nodig hebben, kunnen organiseren. Om Stichting Hoogbegaafd te helpen hoef je helemaal niet hoogbegaafd te zijn, of veel van het onderwerp te weten. Dankzij de opzet van de make-a-thon komt ieders "expertise" goed tot zijn recht. Mensen die nog weinig over het onderwerp weten, kunnen wellicht ideeën bedenken waar Stichting al lang niet meer aan gedacht hadden. Zij denken nog minder na over de beren op de weg. Of ze hebben dankzij hun expertise een nieuwe invalshoek.

Hoe
Deelnemers denken vanuit de eigen invalshoek mee over de uitdaging. Door de steeds wisselende samenstelling gedurende meerdere ronden word je uitgenodigd om de uitdaging op onconventionele wijze te benaderen. De dag wordt opgesplitst in twee delen; een ochtend- en middagsessie. In de ochtend gaan ze aan de slag met de probleemstelling in het verkennen van de zogenoemde Problem Tree. In de middag draaien ze de Problem Tree om naar een Solution Tree en gaan ze bijpassende concepten, werkwijzen en oplossingen uitdenken. Je bent van harte uitgenodigd om bij beide dagdelen aanwezig te zijn, maar ook één dagdeel zal inspiratie bieden en een leerzame ervaring zijn voor alle aanwezigen. Ervaren make-a-thon begeleiders sturen de bijeenkomst.

Praktisch
Datum:                Donderdag 28 september 2023, inloop 9:00
Tijd deel 1:          9:30-12:00, inloop vanaf 9:30 – verkennen Problem Tree
Lunch:                12:00-12:30, wordt verzorgd
Tijd deel 2:          12:30-16:00, brainstormen over de Solution Tree
Locatie:               Thomas Schwenckestraat 30, 2563 BZ Den Haag
Thema:               ‘Wat is er nodig om hoogbegaafde leerlingen de juiste ondersteuning in het onderwijs te geven?’
Eten/drinken:       Wordt verzorgd, graag van tevoren aangeven of je gebruik wilt maken van de lunch en of je dieetwensen hebt.

Deelname, vragen, tips, dieetwensen kun je doorgeven via werkgroeponderwijs@stichtinghoogbegaafd.nl !!! We vernemen graag of je de hele dag erbij bent of een dagdeel.

We hopen van harte je op donderdag 28 september te ontmoeten!

Met hartelijke groeten,

Marije Miltenburg, Nina Everaerts, Isabeau van der Wijst en Marijke van der Pal
Namens Stichting Hoogbegaafd! en het landelijk Kenniscentrum (hoog)begaafdheid