Ervaringen

Oud-bestuurders vertellen over hun ervaringen bij Socrates

Ervaringen van Chapterbestuurders vind je hier.


DSC_5755.2.jpg

Education Manager

Fianne de Boer, Socrates Nederland, 2019/2020

Wat doe je als Education Manager?

Je onderhoudt het contact met de middelbare scholen, die hele belangrijke partners voor ons zijn, daar halen we immers onze leden vandaan. Verder ben je verantwoordelijk voor het vergroten van de naamsbekendheid van Socrates in het onderwijs door middel van het leiden van het ambassadeursprogramma en het maken van brochures, nieuwe scholen werven en mails van de scholen beantwoorden. Aan het begin van het jaar organiseer je ook een evenement: de Socrates Awards! De functie is erg divers, het is een deel administratief werk, deels organisatorisch, maar ook erg actief. Zo bezoek je bijvoorbeeld scholen en ben je ook nauw betrokken bij het dagelijkse bestuur van Socrates Nederland.

Hoeveel tijd ben je kwijt met het werk dat je doet?
Dat verschilt erg per week. Voor mij was vooral aan het begin van het jaar druk, omdat scholen nog met veel vragen zaten na het vorige schooljaar, we dit jaar het scholenplan veranderd hebben en de Socrates Awards georganiseerd moesten worden. Daarna komt een wat rustigere periode, maar je blijft altijd de weekelijkse vergadering hebben en wat dingen die je moet bijhouden. Op het einde van het jaar moeten de uitnodigingen verstuurd worden, dit is een enorme klus, waar je wel wat dagen voor moet uittrekken. Er is nooit een week dat je niet met je functie bezig bent, maar het valt goed te combineren met je studie.

Wat vind je zo leuk aan je huidige functie?

Je leert er enorm veel van en je hebt de unieke kans om echt invloed uit te oefenen binnen een grote organisatie. Verder ontmoet je heel veel leuke en interessante mensen en als je als bestuurslid naar een activiteit gaat, ken je altijd wel iemand.

Wat heb je geleerd als bestuurslid bij Socrates?

Ik heb veel geleerd over hoe je het beste met verschillende groepen kan communiceren en over allerlei praktische zaken binnen een organisatie (zoals verschillende computerprogramma's). Verder leer je ook echt je verantwoordelijkheid te nemen en keuzes te maken. 

Manager Business Relations

Maarten van Zuijlekom, Socrates Nederland, 2019/2020

DSC_5722.png

Wat doe je als Manager Business Relations?

Als Manager Business Relations hou ik me bezig met veel verschillende taken. Ik vergader bijvoorbeeld mee met Socrates Nederland en kaart daar aan wat nodig is om Socrates nog mooier te maken. Daarnaast benader ik en word ik benaderd door vele bedrijven groot en klein om na te denken over samenwerking. Vaak ga je vervolgens ook op bezoek bij deze bedrijven. Het derde en belangrijkste wat ik doe is het aansturen van het Team Business Relations. Het onderhouden van de contacten doe ik namelijk niet alleen, maar samen met drie anderen.  Voor het Team Business Relations bereid ik de vergaderingen voor, zorg ik dat alle neuzen dezelfde kant op staan en we zo fijn, effectief en efficiënt bezig blijven om zo veel mogelijk toffe activiteiten voor Socrates op te zetten.

Vind je het leuk om Manager Business Relations te zijn?

Absoluut. Allereerst werk je samen met enorm veel leuke mensen. Het is leuk om samen met intelligente en gemotiveerde studenten activiteiten uitdagingen aan te gaan die je nergens anders aangaat. Langzaamaan leer je zo met z'n allen hoe je het beste bedrijven kunt benaderen, activiteiten kunt opzetten en vergaderingen kunt houden bijvoorbeeld. Een ander voordeel is de vrijheid die je hebt bij Socrates. Je bepaalt als Team welke bedrijven je gaat benaderen en wat voor activiteiten je zou willen opzetten. Op deze manier zorg je er ook voor dat de dingen die je doet ook echt leuk blijven omdat je er zelf voor kiest.

Hoeveel tijd ben je ongeveer kwijt aan je functie?

Ik besteed gemiddeld zo'n 10 uur per week aan de functie. Het klinkt als veel, maar omdat ik me bezig hou met zoveel verschillende dingen in deze functie gaat het nooit vervelen of voelen als een verplichting.

Noem eens een concreet voorbeeld van iets wat je hebt geleerd als Manager Business Relations?

Er zijn veel dingen die je leert en ontwikkelt in zo'n functie. Elke week sta je ook weer voor nieuwe uitdagingen. Iets waar ik me bijvoorbeeld in heb ontwikkeld afgelopen jaar is het onderhandelen met bedrijven en het kunnen overhalen van bedrijven om met Socrates samen te gaan werken. Bij ieder bedrijf kijk je weer welke invalshoek je gaat gebruiken om ze over te halen en op die manier leer je in de pure praktijk van de professionele wereld, met gigantische bedrijven, je mannetje te staan en vaardigheden te ontwikkelen waar je de rest van je leven iets aan hebt.

Wat moeten mensen doen die vragen hebben over de functie?

Mensen met vragen kunnen mij benaderen op het mailaders maarten.vanzuijlekom@socrateshonours.org . Solliciteren kan hier op de website van Socrates.

Bestuursfoto_Lotte.jpg

President

Lotte van Alebeek, Socrates Nederland, 2019/2020

Wat doe je als President?

Als President van Socrates Nederland organiseer je onder andere de wekelijkse vergadering met jouw eigen bestuur en de maandelijkse voorzittersvergadering met de Chapters. Ik maak de agenda’s, leid de vergadering en zorg dat er een nieuwe vergadering wordt gepland. Daarnaast beantwoord je mails, organiseer je twee keer per jaar een bestuursdag en zorg je dat alles zo soepel mogelijk verloopt.

Hoeveel tijd ben je kwijt met het werk dat je doet?

Dat verschilt, de ene week ben ik meer tijd kwijt dan de andere. De periode voor de bestuursdag is bijvoorbeeld een periode waarin ik over het algemeen meer tijd kwijt was. Dit wist ik van tevoren, maar soms komen er ook onverwachte zaken op je pad waardoor je er toch iets meer tijd mee bezig bent. Dat maakt het ook juist leuk. Het werk dat ik voor Socrates doe is dynamisch en ik kan zelf mijn tijd indelen. Gemiddeld ben ik ongeveer 12 uur per week bezig met Socrates.

Wat vind je zo leuk aan je huidige functie?

Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen tijdens mijn bestuursjaar, die verspreid zijn over het hele land, en mijn netwerk verder uitgebreid. Verder heb je zelf veel invloed op de invulling van jouw bestuursjaar. Samen met jouw bestuur zet je doelen die je wilt bereiken om de stichting nog verder te verbeteren. Je bent met veel verschillende taken bezig en de diversiteit maakt de functie erg interessant.

Wat heb je geleerd als bestuurslid bij Socrates?

Het afgelopen jaar heb ik mijzelf zowel op professioneel als persoonlijk vlak ontwikkeld. Ik heb geleerd hoe belangrijk communicatie is. Als je niet goed communiceert ontstaat er onduidelijkheid en verwarring, terwijl je dit juist wilt voorkomen. Daarnaast heb ik geleerd hoe je een website onderhoudt, een vergadering leidt, taken delegeert, evenementen organiseert en nog veel meer. Kortom mijn bestuursjaar heeft mij ontzettend veel gebracht en was zeker de moeite waard.

Secretary-Treasurer

Charlie van Duiijn, Socrates Nederland, 2019/2020

DSC_5714.jpg

Wat doe je als Secretaris-Penningmeester?

Als Secretaris ben ik in de eerste plaats verantwoordelijk voor het contact met de leden. Ik houd de algemene e-mailadressen van Socrates Nederland in de gaten en beantwoord vragen van leden. Verder zorg ik ervoor dat de papieren en digitale certificaten gemaakt en verstuurd worden en maak ik de notulen bij de vergaderingen. Als Penningmeester ga ik over de financiën van Socrates Nederland. Dit houdt in dat ik de begroting opstel, de boekhouding bijhoud, facturen opstel en de betalingen uitvoer.

Hoeveel tijd ben je kwijt met het werk dat je doet?

Het verschilt heel erg per periode hoeveel tijd de functie kost. De drukkere periodes zijn wanneer de certificaten gemaakt moeten worden, wanneer de begroting opgesteld wordt en als de facturen naar scholen verstuurd worden. Daarnaast is er elke week een vergadering met het bestuur van Socrates Nederland. Al met al gaat de functie heel goed samen met een voltijd studie.

Wat vind je zo leuk aan je huidige functie?

In de praktijk ervaring opdoen om met geld om te gaan en de boekhouding van een grote organisatie bij te houden is erg bijzonder. Verder is het leuk dat de werkzaamheden zo divers zijn en dat we als bestuur veel vrijheid krijgen om eigen ideeën voor de toekomst van Socrates in te brengen.

Wat heb je geleerd als bestuurslid bij Socrates?

Er zijn veel dingen die je opsteekt als bestuurslid. Dan heb je het bijvoorbeeld over vaardigheden, zoals werken met een boekhoudprogramma of een professioneel uitziende mail opstellen. Verder heb ik geleerd dat duidelijke communicatie erg belangrijk is en hoe snel dit mis kan gaan. Het belangrijkste wat je leert van een bestuursfunctie, is dat dingen vrijwel nooit uitpakken zoals je van tevoren had bedacht en dat je daarom erg flexibel moet zijn.